Onnea uusille opiskelijoille! – Nappaa tästä mukaan pro-tipit fuksivuodelle

Onnittelut uusille opiskelijoille, uusi ja huikea vaihe elämää on nyt edessä! Opiskeluvuodet ovat ainutlaatuista aikaa, joidenkin mielestä jopa elämän parasta sellaista.

Edessä saattaa olla muutto uudelle paikkakunnalle, uuden arjen aloitus ja sen opettelu. Ehkä muutat omillesi ensimmäistä kertaa, ehkä jopa toiselle paikkakunnalle. Mahdollisen asuinympäristön muutoksen lisäksi edessä on muutakin valtavaa elämänmuutosta.

Opiskeluaika on parhaimmillaan rentoa ja leppoisaa rallattelua, pahimmillaan syvistäkin aallonpohjista sekä päälle puskevista deadlineista selviämistä. Tunteiden vuoristorataa se tulee joka tapauksessa olemaan, enemmän tai vähemmän.

Uniikista elämänvaiheesta kannattaa kuitenkin ottaa kaikki irti! Itse tämän vuoristoradan läpi ajaneina halusimme auttaa ja kasata tiiviin tietopaketin uusille opiskelijoille.

Opiskelu alkaa – vinkkejä uuteen arkeen

Mitä kaikkea opiskelusta kannattaa huomioida opiskelujen alussa? Mitä elämällä voi tehdä koulun ulkopuolella? Päässä vilisee monia kysymyksiä sekä varmasti paljon hämmennystä joko tietoisesti tai tiedostamatta. Uusi elämänvaihe tarjoaa paljon kiinnostavia mahdollisuuksia oman näköisen elämän rakentamiseen.

Orientaatioviikko

Opiskelut alkavat kevyehköllä orientaatioviikolla, jossa tutustutaan uuden opinahjon toimintaan, eri toimijoihin sen sisällä sekä siihen, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia opiskelijalla on.

Orientaatioviikolla kannattaa olla aktiivisesti läsnä, sillä vaikka tietäisit pääpiirteittäin sillä käytävät asiat jo valmiiksi, antaa aktiivinen osallistuminen tilaisuuden kysyä tärkeitä kysymyksiä sekä vastaanottaa hiljaista tietoa, jota ei välttämättä kaikkialla ole saatavilla.

Opintojen suunnittelu ja helpot opintopisteet

Opiskelujen alkaessa on selvää, että vastuu omasta tekemisestä, menemisestä ja
menemättä jättämisestä kasvaa. On pääsääntöisesti itsestäsi kiinni, kuinka ja milloin eri kursseja ja opintoja suoritat. Uusien kavereiden kanssa samoille kursseille hakeutuminen voi olla houkuttelevaa, mutta sopivatko ne parhaalla tavalla omaan suunnitelmaasi?

Kannattaa myös muistaa, että viranomaiset vaativat tiettyä määrää opintopisteitä suoritettavaksi vuosittain – yksille se voi olla helppo homma, toisille taas kovan työn takana. Jos opintopistemäärän nopealle täydentämiselle tulee akuutti tarve, kannattaa tsekata helpotnopat.fi-sivu, jossa on suoria vinkkejä eri korkeakoulujen ”helpoimpiin” kursseihin. Ei anneta opintotuen saannin jäädä kiinni parista vaivaisesta nopasta, eihän?

Opiskelijatapahtumat ja järjestöelämä

Opiskelijatapahtumat ovat monelle se ehkä kaikista eniten odotettu asia. Ensimmäinen vuosi usein onkin näitä täynnä. Yhdessäolo, uudet ihmiset, hauskat aktiviteetit ja mieleenpainuvien kokemusten haku saattavat sysätä opiskelusuoritukset ehkä toissijaiseen rooliin.

Pelkkien fuksitapahtumien ohella eri ainejärjestöt järjestävät muitakin tapahtumia, esimerkiksi sitsejä, vuosijuhlia ja silliksiä. Näissä on mahdollista tutustua oman vuosikurssin lisäksi muiden vuosikurssien ja joskus jopa muiden opiskelulinjojen opiskelijoihin. Ainejärjestöt ovat muutenkin tärkeitä vaikuttajia: ne huolehtivat opiskelijoiden eduista, järjestävät liikuntavuoroja, kulttuuritoimintaa ja paljon muutakin opiskelujen ulkopuolista ajanvietettä.

Järjestöillä on myös hyviä suhteita työelämään, joten tulevaisuuden työpaikkaan voi päästä kiinni jo opiskeluaikana.

Opiskelijan käsikirja

Omassa koulussasi saattaa olla valmis opiskelijan käsikirja, josta myös selviää tärkeitä neuvoja opiskelujen sujuvaan aloittamiseen. Kannattaa tutustua myös näihin ennen opiskelujen aloittamista, joten tärkeimmät koulukohtaiset asiat ovat edes pääpiirtein tiedossa, kun opiskelu alkaa.

Pidä mieli avoimena ja nauti elämästä

Opiskeluvuodet tarjoavat takuulla ikimuistoisia hetkiä – niin hyvässä kuin pahassakin. Tästä ainutlaatuisesta ajasta kannattaa kuitenkin ottaa kaikki irti, koska tämän ajan tarjoamia muistoja on mukava muistella aina kiikkustuoliin asti.

Opiskeluajan nautinnollisuutta voi lisätä helposti jo sillä, että luottaa itseensä ja keskittyy omaan tekemiseen, itsensä kehittämiseen joka päivä edes hieman. Kilpailu muiden kanssa voi aiheuttaa tarpeetonta lisästressiä, eikä pitkässä juoksussa välttämättä vie omaa kehittymistäsi oikeaan suuntaan. Olet itse itsesi tärkein kilpakumppani, ja apua saa varmasti aina kun sitä pyytää.

Pidä siis mieli avoimena ja nauti tästä ainutlaatuisesta ajasta, jonka moni saa kokea vain kerran elämässään!