Valmistuneen vinkit tuleville fukseille

Hei fuksi!

Ensiksi, onneksi olkoon opiskelupaikastasi! Edessäsi on toivottavasti elämäsi parhaat vuodet, minulle haalareissa rymyäminen oli ehdottomasti tähänastisen taipaleeni kohokohtia. Itselleni tämä on ensimmäinen syksy, kun lehtien tippuminen puusta vehreän kesän jälkeen ei tarkoita luentosaliin palaamista, vaikka en yliopistomaailmasta tosipuheessa irtautunutkaan, sillä kirjoitan tätä henkilökunnan kortti kaulassani roikkuen.

Aloitin opintoni Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä 2016 ja valmistuin tammikuussa 2021. Vaikka loppupää koostui kotona istuskelusta etäopintojen muodossa, ehdin silti kokea valtavan määrän opiskelijaelämän parasta antia. Nyt velvollisuutenani on jakaa kartuttamaani viisautta eteenpäin.

Seuraavat vinkit eivät välttämättä toimi kaikilla aloilla kaikissa korkeakouluissa, mutta toivottavasti voit napata taskuusi itsellesi sopivimmat!


Kuva kengistä syksyisenä aikana, jossa kenkien lähellä vaahteran lehtiä

Orientaatioviikko

Mene mukaan kaikkialle*! Erityisesti yksin meneminen ensimmäisiin tapahtumiin jännittää varmasti kaikkia ihan hirveästi, mutta se on takuulla kaiken sosiaalisen ahdistuksen arvoista. Orientaatioviikolla saa luvan kanssa olla hieman hukassa, sillä tuutorit ovat auttamassa ja ohjaamassa käytännön asioissa, ja mikä parasta, järjestämässä tapahtumia. Tapahtumissa tutustut tuleviin vuosikurssilaisiisi ja myös vanhempiin opiskelijakollegoihin. Vinkkinäni on mennä avoimin mielin ja reippaasti kokeilemaan uusiakin juttuja, heittäydy huumorilla ja kaikki sujuu varmasti mahtavasti.

* Mihin jaksat ja ehdit. Ensimmäisillä viikoilla voi ylittää omia jaksamisen rajoja ja viilettää tapahtumissa pää kolmantena jalkana, mutta älä polta itseäsi totaalisesti loppuun: bileitä tulee riittämään läpi opintojen. Kysy tuutoreilta tärppejä parhaista tapahtumista.


Kirjakasa, jossa näkyvissä Ipad koulun kirjastossa

Opiskelu

Pandemian myötä etäopiskelumahdollisuudet varmasti jäävät osittain elämään, mutta älä lukittaudu yksin kotiin läppärin ääreen. Kampus, kirjastot ja lähiluennot sekä niiden tuoma yhteisöllisyyden tunne ovat ainakin itselleni tärkeitä motivaation kasvattajia. Lisäksi korkeakoulun tiloissa opiskellessa opintoja rytmittää mukavasti edullinen Kelan tukema opiskelijalounas.

Akateeminen opiskelu poikkeaa lukio-opetuksesta ja välivuoden/vuosien jälkeen voi olla vaikeaa orientoitua taas opintojen pariin. Itse jatkoin yliopistoon suoraan lukion jälkeen, ja olin järkyttynyt ensimmäisten kurssien aikana. Eräiden bileiden jatkoilla itkin, etten ole akateeminen ajattelija ja en osaa opiskella.

Noh, tällä hetkellä teen väitöskirjaani ja haaveilen akateemikon urasta. Anna siis aikaa opinnoille ja älä liikaa stressaa ensimmäisistä arvosanoista. Ajattelun ja opiskelun taidot kehittyvät ajan myötä!


Tapahtumat

Opiskelua kannattaa tietysti myös tasapainottaa tapahtumilla.

Vaikka et olisi se tyyppi, joka lähtee bileistä luennolle samoilla silmillä, koe mahdollisuuksien mukaan ainakin fuksiaiset, sitsit (akateeminen pöytäjuhla), approt (baarikierros), vuosijuhlat, vappu, speksi (improteatteria, jota kannattaa käydä testaamassa joko yleisössä tai lavalla) sekä muut oman alasi tärpit, joista voit udella pidempään opiskelleilta.

Kuten mainitsin aiemmin, uskalla heittäytyä: itse olen kulkenut kaupungilla mm. Melania Trumpina ja PacManin haamuna. Poikkitieteelliset tapahtumat ovat mukava lisämauste, älä jämähdä täysin oman järjestösi sisälle vaan tutustu myös muiden alojen menokulttuuriin!

Tapahtumia järjestävät esimerkiksi tiedekuntajärjestöt, ainejärjestöt, osakunnat ja erilaiset kerhot. Oman järjestösi ja ylioppilaskuntasi nettisivuilta löydät varmasti lisätietoa erilaisista toimijoista.


Tumma kuva artistin esiintymisessa päälavalla ja kuvassa myös näkyvissä yleisöä juhlimassa

Haalarit

Haalarit saat alastasi riippuen yleensä joko heti alussa tai loppuvuodesta riippuen siitä, hankkivatko fuksit haalarinsa itse. Haalareita koristellaan merkeillä, joita voi ostaa tai saada tapahtumiin osallistumalla. Itse suhtauduin merkkeihin vannoutuneen pokemonkouluttajan asentein – gotta catch em all!

Omat vinkkini ompeluun: Poista mahdollinen takaosa (joissain merkeissä on revittävä tai ratkottava takapuoli). Käytä kaksinkertaista lankaa (tai huhujen mukaan myös karhulanka on jämäkkä). Itse ompelen langan merkin suuntaisesti reunan sisäpuolelta enkä reunan yli. Päättele huolellisesti. Mukavimmin ompelu sujuu yhdessä kaverin kanssa hyvän leffan pyöriessä taustalla.

Pro tip: ompelulla voi myös tienata! Kaverini vihasivat merkkien ompelua ja itselleni siitä tuli aika rutiini, joten ompelin muille merkkejä kaljapalkalla. Ilmaiset etkot ennen haalaribileitä taattu!

Järjestötoiminta

Järjestötoiminta on ihmisen parasta aikaa! Opiskelijajärjestöjen tehtävänä on valvoa jäsentensä etua ja järjestää erilaisia tapahtumia, niin työelämä-, kulttuuri- ja urheilutapahtumia kuin ihan niitä perinteisiä bileitäkin. Toiminta on vapaaehtoista, mutta vie oman aikansa ja energiansa: ja on kaiken sen arvoista.

Itse olin omassa ainejärjestössäni tapahtumatiimissä, edunvalvonnassa, ja lopulta varapuheenjohtajana. Ainoa asia mitä kadun järjestötoimintaan liittyen on se, että lähdin mukaan toimintaan vasta toisena opiskeluvuotenani, eli ehdin olla mukana vain neljänä vuotena viiden potentiaalisen vuoden sijaan.

Suosittelen siis ehdottomasti edes kokeilemaan lähtemään toimintaan mukaan edes toimihenkilön roolissa (jolla on vähemmän vastuuta hallituksen jäseneen verrattuna), sain itse rakkaimmat ystäväni ja muistoni näiltä vuosilta. Järjestötoiminta tuo lisäksi mukanaan myös hyviä verkostointimahdollisuuksia tulevaisuuden kannalta ja on arvostettu maininta myös työmarkkinoilla.


Tuutorointi

Tuutorien tehtävänä on auttaa fukseja sopeutumaan korkeakouluelämään. Järjestötoiminnan lisäksi suosittelen hakeutumaan myös itse tuutoriksi, kunhan ensimmäisestä opiskeluvuodesta on selvitty. Pääset tutustumaan muihin tuutoreihin ja uusiin opiskelijoihin ja saat nimellisen korvauksenkin tehtävästäsi. Lisäksi, tuutorina pääset elämään elämäsi parhaan vuoden eli tulevan fuksivuotesi uudelleen!

Opiskeluvuodet hurahtavat kamalaa vauhtia ohi, joten älä käytä ihan kaikkea aikaa vain miettien vitosen keskiarvoa ja CV:n työkokemusosion kartuttamista.

Joten viimeinen ja tärkein vinkkini on: nauti!

Inka