Haalarimerkkien ompelu voi alkuun tuntua puuduttavalta, mutta harjoitus tekee mestarin ja muutamalla kikalla homma voi sujua huomattavasti helpommin!

Kun olet saanut haltuusi omat opiskelijahaalarit ja kasan haalarimerkkejä, on viimeistään aika varmistaa, että sinulta löytyy myös tarvittavat välineet haalarimerkkien ompelua varten. Merkatun verkkokaupan ompelutuotteista löydät kaiken tarvittavan haalarimerkkien käsin ompelua varten.

Blogi - ompeluohjeet 1

Välineet merkkien ompelua varten

  • Vahva ompelulanka
  • Terävä ompeluneula
  • Nuppineuloja
  • Sakset
  • Ratkoja
  • Sormustin

Haalarimerkin ompeluvaiheet

1. Aloita haalarimerkin taustakankaan irrottamisella (suositus, mutta ei pakollinen vaihe). Yleisimpiä haalarimerkkityyppejä ovat brodeeratut ja painetut haalarimerkit. Merkkien taustoista löytyy useimmiten ompelulankoja suojaava ja siistivä fleecetaustakangas. Taustan irrottaminen ratkojalla tai pienten saksien avulla helpottaa ompelua varsinkin sellaisten merkkien kohdalla, jotka on brodeerattu laajalta pinta-alalta ja ovat paksumpia. Taustakangas irrotetaan ensin merkin takaa reunoja myöten ja se lähtee repimällä irti (saa repiä reilusti).

2. Tämän jälkeen tsekkaa merkille sopiva paikka haalareista ja kiinnitä merkki haalareihin nuppineuloilla. Nuppineulojen avulla haalarimerkki pysyy paikoillaan eikä merkki mene vinoon ommellessa.

3. Kun merkki on paikoillaan, on aika valmistella ompeluvälineet. Leikkaa vahvaa ompelulankaa sopiva pätkä ja pujota se neulansilmästä läpi. Tee toiseen päähän vahva solmu. Mielestämme vahva ompelulanka on yksi tärkeimpiä asioita merkin kiinnipysyvyyden takaamiseksi. Myös terävä ja riittävän paksu ompeluneula ovat must have – juttuja ompelussa.

4. Sitten ompelemaan! Pujota ompeluneula haalareiden ja merkin läpi nurjalta puolelta, jotta solmu jää piiloon haalareiden nurjalle puolelle. Seuraavaksi pujota neula merkin päällyspuolelta takaisin haalareiden nurjalle puolelle. Etene tällä tavalla merkin reunoja pitkin sopivin välein, kunnes saavut lähtöpisteeseen. Lopuksi, tee ompelupistos haalareiden nurjalle puolelle pujottaen neula läpi solmusta ja toista tämä vaihe. Vaihtoehtoisesti voit myös solmia tuplasolmun.

5. Kun lanka on päätelty, leikkaa mahdollinen ylimääräinen langanpätkä pois. Lopuksi irrota nuppineulat pois merkistä. Valmista!

Blogi - ompeluohjeet 2
Blogi - ompeluohjeet 3
Blogi - ompeluohjeet 4
Blogi - ompeluohjeet 5
Blogi - ompeluohjeet 6
Blogi - ompeluohjeet 7
Blogi - ompeluohjeet 8

Vaihtoehtoinen ompelutyyli: Ompelu aloitetaan ylläkuvatun mukaisesti samalla tavalla, mutta sen sijaan että pistot tehtäisiin suoraa linjaa merkin reunaa pitkin, ommellaankin merkin reunan yli. Eli kun neula tuodaan haalarin nurjalta puolelta merkin läpi, se pistetään takaisin nurjalle puolelle merkin reunan ulkopuolelta.

Blogi - ompeluohjeet 9
Blogi - ompeluohjeet 10

Vinkki: Osa haalarimerkeistä on paksumpia (esim. laajempi brodeerausalue) ja tällöin todellinen pelastaja ompeluprosessissa on sormustin! Sormustin suojaa sormia, kun työnnät neulaa läpi paksummasta kankaasta tai merkistä. Sormustin on luottoväline varsinkin silloin, kun ompelet useampia merkkejä kerralla.

Blogi - ompeluohjeet 10

Haalarinlahkeiden rypytys

Blogi - Ompeluohjeet 11

Kaikissa opiskelijahaalarimalleissa ei ole valmiiksi rypytettyjä haalarin lahkeita, vaan lahkeet ovat suorat ja leveät. Varsinkin jos haalarit ovat reilua mallia ja kokoa, lahkeiden rypytys antaa niihin ryhtiä ja vältyt lahkeiden maassa laahaamiselta. Verkkokaupastamme löytyy valmis lahkeiden rypytyssetti ja alla simppelit ohjeet sen käyttämiseksi:

1. Leikkaa elastaaninauha kahdeksi saman kokoiseksi palaksi (n.50cm & 50cm).

2. Kiinnitä hakaneulat elastaaninauhan molempiin päätyihin.

3. Ratko nauhanmentävät reiät lahkeen saumavaran sisäpuolelle, jotta saat pujotettua nauhan saumaan. Käytä apunasi ratkojaa tai saksia.

4. Pujota hakaneulaa ja nauhaa sormin painelemalla lahkeen ympäri siten, että se tulee läpi toisesta aukosta. (Joissakin haalarimalleissa voi olla tarve tehdä vain yksi reikä, jolloin nauhan voi pujottaa ulos samasta reiästä.)

5. Testaa nauhan kireys nilkkaasi sopivaksi. Kiristä tai löysää tarvittaessa.

6. Solmi päät yhteen muutamalla solmulla.

7. Leikkaa ylimenevät päät pois (jätä vähän ylimääräistä, jos solmu pääsee löystymään). Jos löytyy sorminäppäryyttä, voit pujottaa ylimääräiset nauhanjämät vielä reikiin.

8. Ready to go!

Hauskoja ompeluhetkiä!

-Merkattu